miercuri, 28 noiembrie 2012

Dialog imaginar neterminat. In tren spre Suceava. Undeva dupa Adjud.

Compartiment de tren asa cum il tin minte din vremea studentiei. Mirosul ala de motorina amestecat cu iz de tutun, ceapa si bautura varsata pe sub canapele. Geamuri lipicioase si doar acum realizez ca acel jeg permanent are si uzante practice. Te apara de soare.
M-am lipit de geam doritor sa absorb totul din priviri si sa suprapun peste amintirile din tinerete. Putin dezamagit. Aceleasi catune si case parasite. Aceleasi gari vai de capul lor si doar absenta vesnicii gogoserii din coltul garii acum inlocuita cu un modern Non-Stop ne semnalizeaza victoria democratiei. Aceleasi case si doar masinile de la bariera sint altele, si ce-i drept mai multe. Lipsesc tractoarele care pe vremuri aliniate in stol lasau un nor imens de praf in urma lor muncind pamantul. Din cand in cand un batranel amarastean si calul lui gadila pamantul cu un plug de doi lei cumparat de fiu'su de la Metro.
In fata mea o batranica simpatica, rotunjoara, ros in obraji zambitoare si orbitoare in acelasi timp de la dintele de aur. Genul de femeia care a tras din greu toata viata ei care pana la urma si-a petrecut-o ba pe camp ba in bucataria de vara in fata sobei facand paine, colaci, poale in brau si cozonaci.
In dreapta mea, aproape de usa un alt batranel. Asta era mai pretios un pic. Un costum vechi dar bine intretinut, cravata si palarie. Nu stiu unde sa-l incadrez, pare genul de activist de partid dintr-o mica comuna dintre dealuri. Poate fi de asemenea fostul doctor veterinar sau fostul agronom. Nu prea e in apele lui si la orice incercare a babutei de a deschide vorba o repede scurt terminand cu un hotarat "Sa-i ia mama naibii pe toti. Niste hoti. Niste nemernici. Pai unde se intampla asa ceva pe vremea ailalta". Parca-i era frica sa spuna pe vremea lui Ceausescu sau vremea comunistilor. Dar daca te uiti asa la el tinzi sa-i dai dreptate. Indiferent care a fost istoria lui se pare ca a avut o viata buna si indestulata, presarata cu vesnice chiolhanuri de poveste la caminul cultural sau la dom primar. Viata frumoasa in care singurul stres era cauzat de o vizita a celor de la judet.
Si uita asa in liniste, fiecare cu gandurile lui ne leganam monoton prtati printr-un decor parca neschimbat. 
Pe la Adjud am ramas doar eu si baba. Ma tot masura din priviri framantand batista in mainile ei batatorite de munca.
- Vorbiti romaneste? intreba ea sfioasa si raspicat sa fie sigura ca inteleg ce zice.
- Da! raspund eu cu un zambet asa putin mirat. Sint roman, din Suceava. Ma duc la socrii.
- Ptiu, bata-te sa te bata. Crezui ca esti strain maica. Esti asa mai bronzat la fata si zisei intai ca-mi esti tiganus dar prea esti curatel imbracat si ai si mainile ingrijite. Ptiu, mai ce m-am inselat. De la Mizil ma tot frasuiesc sa te intreb, ca mosu de cobori la Buzau ai vazut ca nu prea era vorbaret.
- Fiecare cu ale lui, raspund eu de colo.
- Maica asculta la mine. Pe vremea mea apai numai cu autobuzul si trenul se circula, nu ca acuma cu avioane si maxi taxi si masini moderne. Apai cand mergeai cu trenul intrai in vorba cu unii altii sa vezi pe la ei cam cum e. Si de aia te si intrebau cand erai ajuns la destinatie, daca ai avut o companie placuta. Nu te intreba daca esti obosit, flamand, daca ai avut intarziere sau ai inghetat de frig. "Macar ai avut o companie placuta?" uite asa te intrebau toti. Si ia zi asa, mergi la Suceava?
- Da la Suceava la socrii.
- Da ia zi drept de unde vii. Te-ai urcat mata in Gara de Nord dar nu cred ca vii de la Bucuresti. Ca daca erai din Bucuresti aveai masina si nu trebuia sa iei trenul asta murdar. Nici din Spania sau Italia nu vii ca nu ai bagaje multe.
- Din Nigeria vin maica. Nigeria.
- Unde-i asta maica? In Africa, nu? Aoleo maica da ce cauti tu acolo? Am auzit ca acolo e caldura mare tot anul. Asa-i? Auzi, dar e adevarat ca-s salbatici. Ma rog nu toti. Dar mai au de aia asa dezbracati, nu?
- Nu mai e chiar asa. S-au mai schimbat lucrurile si pe acolo. Incerc sa-i explic asa pe indelete despres viata din Nigeria. Pare ca asculta, dar parca nu crede tot ce zic eu. Stie ea mai bine ca a vazut o data mai demult la Teleenciclopedia cum e cu Africa.
- Pai ia spune maica, ce mananci acolo?
- Pai ce sa mananc. La fel ca aici. Ciorba, supa, friptura. Avem de toate. Ne lipseste totusi gustul de acasa. Mi-e dor de afumatura, de un cascaval sau branza buna, de o tuica sau un vin de casa, o racitura, un castravecior sau pepene murat. De aia ma duc la Suceava. Sa-mi fac pofta cu de toate.
- Ptiu, bate-te sa te bata. Pai ce nu zici asa, ca are mamaia niste carnati si slana in punga aicea sus. Ia nu ma ajuti sa a dau jos? Ca asa era pe vremuri. Se punea o valiza aicea in mijloc, un prosop sau ziar pe ea si apai fiecare punea ce avea cu el. Care cu parizer, care cu slanina, un ou fiert, o tuica sau un vin. Apai cateodata se lasa cu chef mare mai ales in preajma de sarbatori.
- Alte vremuri, pe atunci oamenii erau mai buni parca.
- Si ia zi, s-au facut bananele anu asta acolo la voi in Africa?
....








       

Omo Forest

 
 
Si am fost si in jungla cu bicicleta. Exact cum mi-am imaginat. Foarte cald, groaznic de umed, extraordinar de verde, salbaticie deplina si un drum de lut insingerat. Am avut de toate. Epuizare, rataciri (de pe traseu sau chiar mentale), crampe, puls constant la 175, sete, greata, oboseala, panica (nu e foarte confortabil cand e prima iesire in padure tropicala unde orice zgomot te duce cu gandul ca acu'i acu). Peisaje de poveste si cel mai mare regret e ca n-am avut cu mine un aparat sa fi impartasit acum 2-3 poze pe cand treceam mici paraiase cu apa clara si sclipiri aurii trecand printr-un nor de fluturi mari veniti la adapat.
Am plecat de dimineta pe la 5 dar am cam lalait-o pe drum si abia pe la 9 am ajuns la locul cu pricina. O fosta ferma facuta cadou de britanici in '96 catre guvernul Nigerian. Cum era de asteptat totul era in paragina, aproape distrus. De culturi (banane, ananas, papaya) nu se mai ocupa nimeni ca oricum cresc de la sine conform zicalei africane "Domnul ne va da". Fermele de peste paraginite si acoperite de o vegetatie groasa. Hambarele si baza (gen CAP) parasite. Ceva sasiuri vechi de utilaje de pe care a disparut totul inghitite pe jumatate in vegetatie, ca un schelet de peste aruncat in nisip. Terenul de golf se banuieste a fi undeva sub iarba inalta. Au mai ramas doua case unde se mai fac ceva activitati pentru protejarea elefantilor din rezervatie.
   
Noi, un grup destul de marisor dar si pestrit. Biciclisti de weekend ca mine sau Tertius, maratonisti ca Willem (tocmai a alergat in Iulie un super maraton de 89km), bikeri profesionisti ca Franck (a alergat de 2 ori Epic Race in South Africa), un grup de locali simpatici de la Cycology care urmau sa dea fata in fata cu prima lor experienta de mountain bike, un grup de motobikeri francezi si echipa de salvare din Africa de Sud.
 
Am inceput usor cu o cobarare, putin plat, 2-3 km de acces larg dupa care am dat de adevaratul drum si examen ce ne astepta pentru urmatoarele 4-5 ore.
Am tras tare si eram deja pe locul 5 (din 14) la pod. Intre timp, Neli si echipa de salvare se distrau cu un off-road adevarat dar care in anumite portiuni a necesitat interventia unui tractor vechi de zeci de ani.
 
A urmat un traseu de single track prin padure deasa. Din loc in loc mai traversai un parau si parca se mai deschidea cerul deasupra ta. In rest parca mergeai printr-un furnal pus la orizontala. Asa era de cald. Curgea apa pe si din tine. De fapt eram ca in desenele animate cand era vreun personaj ciuruit de gloante si apoi bea apa de curgea apa prin el ca prin sita. Deja terenul e mai umed si mai noroios iar urcarea devine din ce in ce mai grea.
Nu ma las si trag tare incheind pe un onorabil loc 5 la primul punct de control (Erin Camp 17 km). Cad lat, beau apa rece ca aveam echipa de suport acolo dupa care fac gafa secolului. Stand asa cazut pe o parte ma uit la ocupantul locului 6 care tocmai sosise si el epuizat. "Ba da ce te-ai murdarit pe picioare, zic asa intr-o doara mimand o conversatie relaxata ca deh ma prefaceam ca nu's obosit deloc :). Unde te-ai innegrit asa? Realizez imediat gafa, ridic ochii si intr-adevar ma adresam unui negru. Noroc ca era si el epuizat si nu-i functionau toate in capsor. "Ce zici, ma intreaba el cu vocea sugrumata de efort?" Schimb rapid subiectul ca n-am de gand sa-mi las oscioarele pe aici. Ne tragem sufletul cam 15 min si hai la drum ca mai avem inca 30 de km de facut.
Mai fac inca 4 km si ajung la punctul unde ai 2 variante. Faci stanga si urci inca 5 km pana la al doilea punct de control dupa care te intorci sau faci dreapta si mergi inapoi inspre pod. Practic facand stanga te bagai in tura mare de 47 km sau dreapta pentru tura scurta de 36 km. Micul dram de constiinta si gandire analitica ce-l mai aveam in creieras spunea si el timid din fundul capului; "Fa mai la dreapta, unde te duci tu cu nebunii la deal? Nu vezi ce fibra au toti? Tu esti ca un pai cu burta si neantrenat pe deasupra. Ce naiba doar stii ca nu esti asa bun. Treci acasa, bifezi tura mica in timp record si la anu, mai antrenat si fara burtica, ca ai cam luat ceva kg in ultima vreme, te bagi la tura mare!" Nici nu apuca constiinta de terminat ce avea de spus ca hop din cealalta parte de capsor incepu gasca formata din urmatorii: Trufia, Ambitia, Mandria si Prostia. "Haide ma baga tura mare. Deja esti pe 5. Esti tare. Nu mai sta dupa Tertius, alege-ti ritmul tau si le dai clasa la toti. Da-i pe spate!". Si fac stanga pentru tura mare. Pe la jumate mi-am dat seama de greseala dar era deja prea tarziu. Dupa 2km Tertius are o criza de crampe masive. Stau dupa el sa-si revina si cred ca aici am gresit. Mi-am iesit din ritm. Tertius decide sa se intoarca si iar incepe duelul din cap. Constiinta ca ar fi bine sa merg cu el inapoi sa nu-l las asa singur prin padure. Cealalta gasca, mai sus mentionata, ca , pleaca mai mai departe ce naiba. Continui urcarea si ajung al 7-lea la al doilea punct de control. Mai mult mort decat viu, dar ajung. Deja pierdusem 2 locuri cat am stat cu Tertius fiind depasiti de 2 localnici de la Cycology (unul din ei era ala murdar pe picioare :)). Cand am ajunj in varf deja toata lumea pleca, inclusiv motocicleta care carase apa pana acolo. Ok, pauza mai scurta, asta e, hai usor la vale. Problema e ca acu realizez ca nu prea era vale si de fapt tot traseul a fost o continua urcare si coborare de delusoare innoroiate cu 5-6 traversari de paraie. Cu chiu cu vai ajung la pod inapoi unde era echipa de suport. Mai mult mort decat viu dar macar bucuros sa vad ca am si alta solutie de intoarcere. Deja aflu ca Tertius si Willem au avut nevoie de prim-ajutor si noroc ca aveam un doctor in echipa de suport. Jacob doar a clacat putin dar si-a revenit.      
 
Nici eu nu aratam mai bine.
Am stat putin sa-mi revin si am pornit din nou dar degeaba. Nu am reusit mai mult de 4 km si a trebuit sa abandonez. Deja era ingrozitor de cald, inima batea la 175 gata sa-mi iasa din piept, crampele erau deja o stare de fapt, picioarele-mi tremurau pe pedale, mintea clocotea la foc mic iar apa turnata in cap nu facea altceva decat sa-mi curga transpiratia sarata in ochi. M-au saltat cu masina de interventie care era in spate si ultimii 8km am profitat de aventura off-road de pe bancheta din spate.
A fost greu, foarte tehnic, groaznic de cald, mult prea lung si un efort extraordinar de ajungeai sa urasti orice delusor dar pana la urma atat de frumos incat vrem sa mergem din nou.
Las pentru sfarsit o poza superba facuta de Neli, demna de National Geographic.
 Pe curand! 
        
   

marți, 27 noiembrie 2012

Scrisul pe blog

Scrisul pe blog e ca mersul la buda. Daca nu-i dai drumu atunci cand iti vine, .... te constipi.